2011-07-07 15:04:52• hírek • Szatmár.ro

Munkaorvostan a West Medica keretein belül

Dr. Krakoczky-Heidenhoffer Beáta munkaorvostanász Marosvásárhelyen szerzett orvosi diplomát és szakképesítést. 2006-tól dolgozik a West a Wedica Klinikán, ahol ma már nagy csoporttal végez munkaorvostani preventív medicinát, ugyanis több orvos és képzett asszisztensnő is rendelkezésre áll ezen a területen.

A munkaorvostani preventív medicina, úgynevezett megelőző medicina ami a foglalkozási megbetegedések, munkabalesetek megelőzésével, kiküszöbölésével, munkavédelemmel és terhesvédelemmel foglalkozik. - fejti ki a szakorvos.

A preventív medicina keretében a munkaorvostan olyan szűrővizsgálatokat végez, amellyel megelőzhetnek bizonyos betegségeket, az illető alkalmazottnak pedig munkavállalástól kezdődően periodikus vizsgálaton keresztül a munkahelyen megfelelő rizikófaktoroknak megfelelően végzik a különféle vizsgálatokat, amelyek szakrendelésektől elkezdve különféle laboratóriumi vizsgálatokat ölel fel. A vizsgálatok alapján egy véglegesítést készítenek, aminek az eredményeképpen kap munkaképesítési elismervényt az illető munkavállaló.

Ugyanez történik periodikus vizsgálatok alkalmával is. A már említett vizsgálatok mellett, a West Medica pszichológusa azokat a munkaköröket szűri ki, amelyek nem csak a különféle szellemi túlterhelést vizsgálják, hanem autóvezetés, magaslati munka, szerves oldószereknek kitétele alkalmával történik.

A klinika az Európai Minisztérium által akkreditált laboratóriummal rendelkezik, ahol a munkahely körülményeinek megfelelően végeznek különféle méréseket és kimutatásokat - például zajmeghatározás, szerves oldószerek és vegyi ágensek jelenléte a munkahelyen, porok meghatározása, illetve klíma determinálása, nehézfémek kimutatása, gázok jelenléte és kimutatása.

"Ezeket a méréseket egy szakképzett mérnök végzi, a mérések eredményeit pedig  értékeljük, és a következtetések alapján javaslatokat teszünk a munkáltatónak annak érdekében, hogy milyen lépéseket kell tegyen afelé, hogy ezeket az ágenseket minél inkább lecsökkentse, illetve a munkahelyi balesetek, a foglalkozási megbetegedések körét a minimálisra szűkítse." - magyarázta a szakember. 

A West Medica csapata az orvosi, technikai és szervezési javaslatok mellett, ergonómiai javaslatokat is tesz a munkáltatóknak, ugyanis fontos az ember, a munkagép és a környezet egyensúlyának a megteremtése.

A vizsgálatok előjegyzés alapján történnek a klinikán, ahol minden vizsgálatot eltudnak végezni, ami nagy előny más kabinetekhez képest. A klinikának van egy mobilis csapata is, amely speciálisan felszerelt mentővel érkezik ki a különböző egységekhez, ahol a csapat igyekszik minél hamarabb minél hamarabb értékelni és lezárni az alkalmazottak orvosi aktáját. -Ezután kerül sor az alkalmassági elismervény kiadására.

A munkaorvostanász feladata nem egyszerű, hiszen a vizsgálati folyamat törvényeken alapszik, jól meg kell figyelni, hogy bizonyos egységekben, gyárakban milyen munkakörülmények vannak, milyen ártalmak találhatók, és érteni kell maga a  munkafolyamathoz.

Ma már minden egyes egységnek kell legyen munkaorvostanásza, ugyanis az orvosok egy komplexebb képet tudnak adni az illető munkahelyek állapotáról, figyelembe véve az ipari-toxikológiai lehetőségeket, amelyeket el tudnak végezni.

"Azért vagyunk, hogy a szakmai megbetegedéseket minél inkább kiszorítsuk, és amint valami adódik nyomban a munkakörülmények  javítására fektessük a hangsúlyt." - véli Dr. Krakoczky-Heidenhoffer.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: